Of je nou al jaren bent getrouwd of elkaar pas net kent. Bij elke relatie komt het wel voor; relatieproblemen. Wat het probleem ook is, het is belangrijk dat de problemen en/of de ruzie zo snel mogelijk wordt opgelost. Hier kan een relatietherapeut met relatietherapie goed bij helpen.
Wat is relatietherapie?
Vaak wordt relatietherapie als laatste redmiddel gezien. Dat kan het in sommige situaties zeker ook zijn, maar dat hoeft natuurlijk het niet. Relatietherapie is eigenlijk altijd aan te raden, ook zonder (grote) problemen. Relatietherapie is een therapievorm waarbij relatieproblemen tussen personen opgelost proberen te worden. Het doel van relatietherapie is dus dat de partners in de relatie weer tot elkaar komen. Er zijn verschillende vormen van relatietherapie. Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben, heb je de volgende vormen:
- Gedragsgerichte relatietherapie: de nadruk ligt op de manier waarop de partners elkaar met hun gedrag beïnvloeden.
- Oplossingsgerichte relatietherapie: richt zich vooral op de oplossing van de problemen en niet op het ontstaan ervan.
- Psychoanalytische relatietherapie: Gaat er vanuit dat mensen vooral gevormd worden door belangrijke ervaringen uit hun jeugd.
- Relatietherapie via internet: simpelweg therapie via het internet.
De bovenstaande vormen zijn slechts een greep uit de verschillende vormen van relatietherapie.De relatietherapeut zal de juiste vorm koppel aan elk partnerduo.
Hoe werkt relatietherapie?
De relatietherapie zal starten met een intakegesprek. Beide partners zijn hier aanwezig, zodat er samen kan worden bekeken wat voor elk van beide de hulpvraag is. Wanneer dit duidelijk is wordt bepaald of de therapie zinvol is. Wanneer dit is wordt de therapie gestart. Er wordt dan samen met de relatietherapeut bekeken hoe de therapie wordt aangepakt. De therapie kan 8 tot 12 gesprekken bevatten, meestal om de twee weken een gesprek. Alle mogelijke probleem worden er dan besproken. Indien het nodig is houdt de relatietherapeut ook nog individuele gesprekken. Na de geplande gesprekken kunnen er ook opvolgingsgesprekken gepland worden.
Waar veel mensen zich zorgen over maken is het gene waar ze allemaal over moeten praten.Geheimen waar je het liever niet over wilt hebben hoeven ook niet verteld te worden. Wel moet je bereid zijn om erg open over je relatie te kunnen praten, anders heet de therapie geen zin.
Wat te doen als je partner niet in therapie wilt?
Het kan voorkomen dat u graag in relatietherapie wilt maar uw partner niet. Wanneer een van de partners het nodig vindt om in relatietherapie te gaan zou het echter al genoeg moeten zijn om dit te doen. Het is dan ook belangrijk om duidelijk te maken dat je dit erg belangrijk vindt. Doe dit niet door middel van een ruzie maar om duidelijk te zeggen; ‘Het is belangrijk voor mij om in relatietherapie te gaan. Ik zie voor ons verder geen andere mogelijkheid om onze relatie te redden’. Om uw partner een beetje tegemoet te komen kunt u voorstellen om de therapie na vijf bijeenkomsten af te breken als uw partner het gevoel heeft dat de therapie niet werkt. In de eerste bijeenkomsten kun je namelijk al goed merken of uw partner bereid is om zich open te stellen en bereid is om aan zichzelf te werken.
Ga altijd in therapie bij een ervaren relatietherapeut!
Vrienden kunnen een goede gesprekspartner zijn, maar bij vrienden mist u de afstand, neutraliteit en de ervaring die een relatietherapeut heeft. Wanneer u probeert uw relatieproblemen op te lossen is het belangrijk dat dit ook goed gebeurt, een vriend als ‘relatietherapeut’ is daarom ook geen goed idee. Ga daarom wanneer u problemen heeft langs bij een ervaren relatietherapeut.