Ben je je alleen of samen met je partner aan het oriënteren op het aanvragen van een hypotheek? Dan ben je natuurlijk druk op zoek naar informatie. Je wil je zo goed mogelijk voorbereiden om zo weinig mogelijk te betalen. Wij hebben een aantal tips van diverse hypotheekadviseurs op een rijtje gezet. Lees ze goed door en doe er je voordeel mee!
Bereid je voor op het adviesgesprek
Zoek een aantal dingen uit en zet die op papier voor je eerste adviesgesprek. Bijvoorbeeld wat je of jullie gezamenlijk inkomen is. En wat is je inkomen als je met pensioen gaat? Wat zou je per maand kunnen sparen? Met deze gegevens kan de financieel adviseur van een bank direct aan de slag. Hij of zij kan jou dan direct een indicatie geven van de mogelijkheden. Helder Hypotheek kan je voorzien van hypotheekadvies in Deventer.
Eigen spaargeld inbrengen zorg voor rentekorting
Vroeger kon je echt onderhandelen bij een bank. Hoewel dat niet meer mogelijk is zorgt het inbrengen van spaargeld wel voor rentekorting. Hoe meer spaargeld je inlegt, hoe groter het vertrouwen is van de bank in jullie. Dit kan je dus op lange termijn een hoop geld schelen. Bekijk samen hoeveel spaargeld jullie kunnen missen. Denk er wel aan, sinds 2018 kun je de kosten koper niet meer deels laten meefinancieren in je hypotheek. Dit moet je dus direct betalen. Dit betekent dat je niet al je spaargeld kan inbrengen.
Goedkoop kan duurkoop zijn
Heb je een aanbieder gevonden die je erg veel rentekorting kan bieden? Maar moet je hiervoor een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Bekijk goed hoeveel premie je moet gaan aflossen voor deze verzekering. In veel gevallen ben je duurder uit dan wanneer je een iets hogere rente kiest bij een andere aanbieder. Reken alles rustig uit en kijk wat je onder de streep overhoudt.
Bekijk de lange termijn
Bekijk de hoogte van je hypotheekbedrag altijd op de lange termijn. Bestudeer alle scenario’s die kunnen plaatsvinden. Zoals een scheiding, werkloosheid en overlijden van jezelf of je partner. Ben je dan ook nog in staat om het bedrag te betalen? Het is belangrijk om dit mee te nemen. Kun je bijvoorbeeld je hypotheek nog betalen tijdens je pensioen? Jouw inkomen gaat in je leven een aantal keer wijzigen, en je hypotheekbedrag normaal gesproken niet.