Een woning kopen is een droom van velen. Maar, het is geen kleine aankoop. Wie een huis koopt, staart zich vaak blind op de vraagprijs. Echter zijn er zijn nog tal van andere zaken om rekening mee te houden.
De vraagprijs van het huis is natuurlijk de grootste kostenpost, maar daar blijft het niet bij. Je moet bijvoorbeeld ook denken aan de kosten die in de periode daarna volgen. Het is belangrijk je hier vooraf goed op te oriënteren en dit mee te nemen in je begroting. Je wilt immers toch niet dat er na een paar maanden een deurwaarder uit Rotterdam bij je op de stoep staat?
Aankoopkosten
Afhankelijk van of je een bestaande woning of een nieuwbouwhuis koopt, moet je al snel rekenen op zo’n 5 tot 8% extra aan aankoopkosten. Bij een bestaande woning krijg je onder andere te maken met de kosten kopen en eventuele makelaarskosten of de kosten voor een bouwkundige keuring of taxatie. In geval van nieuwbouw betaal je in sommige gevallen nog bouwrente. Dit betreft een rente die de aannemer in rekening brengt wanneer de woning nog niet opgeleverd is.
Financieringskosten
Het afsluiten van een hypotheek blijft niet enkel bij de kosten van de hypotheek zelf. Je moet ook bijkomende kosten betalen. Zo moet je natuurlijk betalen voor de hypotheekadviseur. Andere bijkomende kosten zijn de notariskosten.
Belastingen
Bovendien zul je diverse belastingen moeten betalen. Zo moet je in geval van een eigen woning onroerendezaakbelasting betalen. Daarnaast brengen gemeenten ook riool- en afvalstoffenheffing in rekening. Hoeveel deze kosten exact zijn kan overigens fors verschillen per gemeente. Ten slotte moet je nog rekening houden met de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait.
Verzekeringen
In praktisch alle gevallen is het als huiseigenaar verstandig om diverse verzekeringen af te sluiten. Zo ben je bijna altijd verplicht om een opstalverzekering te nemen. Deze verzekering vergoedt de schade aan je huis in geval van brand of storm. Daarnaast is het ook slim om te kiezen voor een inboedel en overlijdensrisicoverzekering.
Onderhoud
Helaas ben je er met bovenstaande kosten nog niet. Wanneer je een eigen woning hebt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Daarnaast zul je in eerste instantie wellicht nog het een en ander moeten verbouwen of achterstallig onderhoud moeten bijwerken. En daarnaast moet je het natuurlijk ook nog inrichten!
Ben je bang dat je toch in de knoop komt met de kosten? Bekijk hier de werkwijze van een deurwaarder: Korenhof en Partners!