Nu het nieuwe schooljaar weer begonnen is, zitten nog vele (nieuwe) studenten in de stress. Ze gaan in een andere stad studeren, willen graag op zichzelf gaan wonen, maar een kamer vinden blijkt onmogelijk. En dan bedenk je je ineens dat je nog een zolderkamer hebt, waar je eigenlijk geen gebruik van maakt. Waarom zou je deze niet verhuren? In de huidige markt kun je er een aardig zakcentje mee verdienen, haast zonder er iets voor te hoeven doen!
Natuurlijk, je moet het wel zien zitten, zo’n student in huis. Als je ontzettend gesteld bent op je rust en privacy, dan is het wellicht geen goed idee. Maar vind je het geen enkel probleem om de badkamer voortaan te delen met een tiener of twintiger? Dan is het verhuren van die ene ongebruikte kamer beslist geen gek idee. Waar je rekening mee moet houden lees je hieronder.
Een geschikte huurder
Dat je de kamer alleen verhuurt aan iemand bij wie je een goed gevoel hebt en die je denkt te kunnen vertrouwen, spreekt voor zich. Maar laat je hierbij niet alleen leiden door een kennismakingsgesprekje. Een potentiële huurder zal ongetwijfeld zijn of haar best doen om sympathiek over te komen. Doe daarom verder ook online research: check de social media-kanalen en gebruik Google voor overige wetenswaardigheden.
Verder wil je natuurlijk zekerheid over de financiële draagkracht van de toekomstige huurder. Gaat het om een student, dan zal deze zijn of haar inkomsten waarschijnlijk van DUO ontvangen. Vraag daarom een bewijs van inschrijving aan de hogeschool of universiteit waar de aanstaande huurder zegt te (gaan) studeren.
De opnamestaat vaststellen
Iets waar je achteraf beslist geen gesteggel over wilt, is de staat van de kamer. Ben je na afloop van het huurcontract van mening dat er zaken zijn beschadigd, dan zul je moeten kunnen aantonen dat hiervan nog geen sprake was bij het aangaan van de huurovereenkomst. Stel daarom samen met de huurder de opnamestaat vast. Maak foto’s van de laminaatvloer in Kampen, de muren, kozijnen, eventuele meubels en dergelijke. Leg dit vast in een document en onderteken dit beiden.
De maximale huurprijs
Door de schaarste aan studentenkamers is het wellicht verleidelijk om de absolute hoofdprijs te vragen voor je zolderkamertje. Ongetwijfeld is er wel een wanhopige student te vinden die het er voor over heeft. Echter, er zijn regels voor het bepalen van de maximale huurprijs. Dit geschiedt namelijk via een puntensysteem. Via de site van de Huurcommissie kun je de maximale huurprijs laten berekenen.
Belastingen
Het hanteren van een hoge huursom kan bovendien nadelig uitpakken, wanneer de fiscus je op het oog krijgt. Tot een bepaald bedrag blijf je namelijk onder de radar en hoef je geen belasting af te dragen. Maar komen je jaarlijkse inkomsten uit de kamerverhuur boven dit bedrag, dan is het betalen geblazen. In sommige gevallen is het hanteren van een iets lagere huurprijs daarom uiteindelijk voordeliger. In 2019 betroffen de maximale inkomsten uit kamerverhuur €5367, wat bij verhuur van één kamer neerkomt op €447,25 per maand.