Het fipronil-drama. E-coli en listeria op verse producten. Sulfiet in gehakt. De toevoeging van water in voedingsmiddelen. Tot nu toe is de voedingsindustrie niet ongeschonden door het jaar gekomen. Bedrijven die hun faillissement moeten aanvragen. Massale verontwaardiging in de samenleving. Een paar kamervragen. Waarom hebben wij deze schandalen niet in de hand? Om te voorkomen dat uw eigen bedrijf negatief in het nieuws komt, kunt u de volgende maatregelen nemen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Hygiëne van medewerkers
De productie van een goed en veilig product begint bij de medewerkers die aan de lijn staan. Zij raken het product namelijk aan. Het is dan ook belangrijk dat zij aan strenge voorschriften voldoen. Denk aan het dragen van rubberen handschoenen, die bij elke productwissel vervangen worden. Verschillende haarnetjes. Het wassen van de handen na een toiletbezoek. Het poetsen van de schoenen voordat de afdeling betreden wordt. Het laten liggen van gevallen voedsel. Alleen zo garandeert u veilig voedsel.
Toezicht tijdens de productie
Natuurlijk mag er een mate van zelfcontrole van het personeel worden verwacht. Het is echter ook belangrijk dat er toezicht wordt gehouden op de hygiëne van medewerkers. Deze belangrijke taak ligt bij de lijnoperators en de afdelingschef. Zij moeten medewerkers die niet aan de eisen voldoen aanspreken of zelfs van de afdeling verwijderen. Is het voedsel in gevaar gekomen? Dan moet de productie stil worden gelegd. Dit geldt ook bij andere calamiteiten, zoals bij brand of defecte apparatuur.
Maatregelen omtrent apparatuur
Goed. De hygiëne van uw personeel is nu op orde. Maar besteed ook voldoende aandacht aan uw machines en verwerkingslijnen. Allereerst moet u ze bij een betrouwbare leverancier aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan MCR Machinery. Daarnaast is ook de reiniging erg belangrijk. Machines die met uw product in aanraking komen, dienen bij elke lijnwissel gereinigd worden. Hiervoor gebruikt u lucht en desinfecterende middelen. En raakt een apparaat defect of is er een onderhoudsbeurt nodig? Laat hem dan altijd door een professional nakijken.
Bent u werkzaam binnen de voedselindustrie? Dan weet u hoe belangrijk hygiëne binnen uw branche is. Zorg er daarom altijd voor dat uw medewerkers weten wat er van hun verwacht wordt. Laat de afdelingschef en lijnoperators de naleving van de regels nauwlettend in de gaten houden. En reinig de machines altijd volgens de eisen. Zo voorkomt u dat de consument ziek kan worden van uw product.