De benzineprijzen schieten de laatste tijd regelmatig de lucht in. Vorig jaar was de verwachting dat we op korte termijn weleens richting de twee euro zouden kunnen gaan. Reden genoeg om een beetje zuinig aan te doen, dus! Daarom hier een aantal handige tips om te besparen op je brandstofverbruik.
Laat de motor rustig opwarmen
Meteen na het starten vol gas geven is geen goed idee. De motor dient eerst op te warmen. Dat is beter voor de levensduur van de motor én het brandstofverbruik. Probeer totdat de motor op temperatuur is – na vijf à tien minuten – onder de 2500 toeren te blijven. De auto voor vertrek een tijdje stationair laten draaien is overigens géén goed idee. De olie warmt dan nauwelijks op en smeert de motor dus niet goed, hetgeen voor slijtage zorgt. Bovendien is een stationair draaiende motor bijzonder slecht voor het milieu.
Overdrijf ‘Het Nieuwe Rijden’ niet
Het Nieuwe Rijden is een term die enkele jaren geleden werd geïntroduceerd, om automobilisten aan te sporen zuiniger en milieuvriendelijker te laten rijden. Eén van de kernpunten is onder meer tijdig schakelen. Vijftig rijden in de derde versnelling of tachtig in z’n vier is not done. Het gevolg is echter dat sommigen dit té serieus nemen en al ver onder de 2000 toeren menen te moeten schakelen. Zeker op wegen met veel bochten of drempels leidt dit juist tot méér brandstofverbruik, omdat je het gas diep moet intrappen om weer op gang te komen. Houd dus 2000 à 2500 toeren aan als schakelmoment.
Gebruik Cruise Control
Een constante snelheid aanhouden is een belangrijke manier om brandstof te besparen. Hoe minder je gas hoeft te geven, hoe voller de tank blijft. Op lange, rustige wegen kun je daarom het best Cruise Control gebruiken. Het is soms wellicht een beetje saai, maar het loont absoluut. Doe dit overigens niet in de stad of op andere drukke wegen. Het gebruik van Cruise Control leidt er bij velen namelijk toe dat ze zo laat mogelijk willen remmen. Dit betekent dat je óók weer flink moet optrekken en dus onnodig met brandstof smijt.
Wacht gerust tot het lampje gaat branden
Ook dit is een veel gehoord misverstand: je mag niet wachten tot het brandstoflampje begint te branden, want dan zouden er brandstofresten op de bodem van de tank achterblijven. Dit is nonsens. Oké, je moet niet nog tientallen kilometers doorrijden met een brandend lampje, maar tanken wanneer de tank nog voor een kwart vol zit is echt niet nodig. Dit betekent dus dat je niet per se langs de snelweg hoeft te gaan tanken, wanneer het einde in zicht raakt. Doe dit gewoon ergens binnen de bebouwde kom, dit scheelt je zo tien cent per liter!
Neem de proef op de som
Benieuwd in hoeverre jij met jouw rijstijl brandstof bespaart? Volg dan eens een rijstijltraining. Je instructeur kan je dan precies vertellen op welke vlakken er nog winst te boeken valt. Je wordt gewezen op de mogelijke consequenties van jouw rijgedrag op je brandstofverbruik, maar natuurlijk ook op het milieu en de verkeersveiligheid!