Wanneer je een ongeluk hebt gehad en hier letselschade aan over hebt gehouden, is het belangrijk dat je deze schade gaat claimen. Hierbij is het verstandig iemand in te schakelen die hier verstand van heeft. Op deze manier voorkom je namelijk dat niet alle schade en gemaakte kosten zijn vergoed. Zou je geen belangenbehartiger hebben en achteraf blijkt dat niet alles is betaald, dan is hier namelijk niets meer aan te doen. In dat geval draait je zelf op voor de overige kosten.
Letselschade laten claimen door een advocaat
Wil je je schade laten claimen, dan doe je er goed aan dit te laten doen door een letselschadeadvocaat. Deze advocaten zijn namelijk gespecialiseerd hierin en voldoen aan alle nodige opleidings- en kwaliteitseisen op dit rechtsgebied. Daarnaast vallen zij onder het tuchtrecht, en hebben geen ander belang dan enkel jou te helpen met een zo hoog mogelijke vergoeding welke dient voor de opgelopen letselschade.
Wat ook goed is om te weten, is dat er gekeken wordt naar de verschillende advocaten en naar jouw zaak. Welk type ongeval je hebt gehad is namelijk bepalend voor de advocaat die je toegewezen krijgt. Op deze manier weet je zeker dat je een advocaat toegewezen krijgt die van alles op de hoogte is rondom het type ongeval dat jij hebt gehad.
Wat kost een letselschade advocaat?
In principe kost het je nagenoeg niks of zelfs helemaal niks. Letselschadeadvocaten verrichten hun werkzaamheden gratis, maar enkel wanneer de aansprakelijkheid is vastgesteld door de rechter. Op dat moment is de verzekering van de persoon die aansprakelijk is namelijk verplicht de kosten voor de advocaat te vergoeden.
Ook kan het zo zijn dat de advocaat een toevoeging kan aanvragen, dit is een rechtshulp die is gefinancierd door de overheid. Dit wordt ook wel pro deo genoemd. in dit val zal je eenmalig een bijdrage moeten betalen aan de advocaat, voor de werkzaamheden. Hoe hoog deze bijdrage is, is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Dit geldt overigens niet voor slachtoffers van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Zij hoeven geen eigen bijdrage te betalen.
Wanneer gratis hulp of pro deo niet mogelijk is
Als de advocaat de kosten voor de rechtsbijstand niet op de aansprakelijke partij kan verhalen en wanneer pro deo ook geen optie is zal de advocaat altijd duidelijke afspraken met je maken voor wat betreft de prijs. Niet geheel onbelangrijk om te weten is dat het adviesgesprek altijd gratis is.