Afval scheiden is enorm belangrijk. Toch blijkt het in veel huishoudens en op diverse werkplekken een moeilijke opgave te zijn. Eten bij het restafval, koffiebekers bij het papier en tal van andere ‘fouten’. Om het scheiden van afval in goede banen te leiden, hebben wij 5 handige tips op een rij gezet.
1. Maak afspraken
De eerste stap bij het correct scheiden van afval is bewustwording. Communiceer erover met je partner, je kinderen of je medewerkers en laat weten dat het niet de bedoeling is dat alles op één grote hoop komt. Maak duidelijke afspraken over wat er moet gebeuren en welke hulpmiddelen er aanwezig zijn.
2. Zorg voor de juiste afvalbakken en containers
Het scheiden van afval wordt een stuk eenvoudiger wanneer je de juiste afvalbakken hebt met een duidelijk onderscheid. Heb je maar één prullenbak in huis of op kantoor? Dan gooi je vanzelfsprekend alles op dezelfde hoop. Door over verschillende bakken te beschikken, ga je veel bewuster om met waar je je afval in moet gooien. Wil je direct nieuwe kliko’s kopen? Dat doe je dan natuurlijk op de website van Kliko!
3. Voorkom dat afval onnodig bij het restafval terecht komt
Veel mensen weten niet goed in welke bak hun afval moet. Dat zorgt ervoor dat veel troep onterecht bij het restafval terecht komt. Gooi dus geen koffiebekers bij het papier en geen eten bij het restafval, maar maak het makkelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van handige stickers met richtlijnen die je precies vertellen in welke bak je afval hoort.
4. Zorg dat PMD goed wordt gescheiden
In de meeste huishoudens wordt dit relatief goed opgepakt, maar op kantoor laat het vaak nog te wensen over. Toch is het verstandig om ook hier te letten op het afval afkomstig van plastic, metaal- en drankverpakkingen. Dit afval is namelijk gratis in tegenstelling tot restafval. Goed voor het milieu én goed voor je portemonnee dus!
5. Produceer minder afval
De makkelijkste manier om het scheiden van afval te versimpelen? Die is heel eenvoudig. Namelijk minder afval produceren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voor herbruikbare of duurzamere verpakkingen te kiezen. Deze hebben namelijk een langere levensduur. Zo kun je herbruikbare schoonmaakdoekjes vaker gebruiken dan goedkope wegwerpdoekjes en heb je van stevig verpakkingsmateriaal minder nodig dan van een stukje plastic.