Steeds meer bedrijfskantines beschikken over een complete eigen keuken. Hier kan het personeel zelf gezonde maaltijden bereiden. Sommige bedrijven nemen zelfs een kok in dienst om de maaltijden te verzorgen. Ben je ook van plan een keuken te installeren in je bedrijfskantine? Dan is het van belang om met de volgende zaken rekening te houden.
Grootkeukens hebben onderhoud nodig
Een bedrijfskeuken houdt natuurlijk niet per se in dat je meteen een grootkeuken moet gaan plaatsen. Dit hangt enigszins af van je doel en de omvang van het bedrijf. Kies je hier wel voor, dan is het van belang te beseffen dat deze keukens onderhoud nodig hebben. Op bepaalde punten is dit zelfs verplicht. Denk dus alvast na over het inschakelen van een firma die in grootkeukenservice doet.
Investeer in goede messen
Voor een beetje kok is een goede messenset essentieel. Het werkt sneller, fijner én veiliger. Kwaliteitsmessen blijven namelijk langer scherp dan budgetmessen en een scherp mes is een veilig mes. Jazeker, scherpe messen zijn veiliger dan botte. Je hoeft er namelijk minder kracht op uit te oefenen en kunt er meer gecontroleerd mee snijden. Wanneer je onverhoopt tóch uitschiet is de schade dan ook aanmerkelijk groter wanneer je dit met een bot mes doet.
Natuurlijk hoef je voor je bedrijfskantine geen peperdure Japanse koksmessen aan te schaffen. Kies in elk geval voor roestvaststalen messen en niet voor messen van koolstofstaal. Rvs-messen kunnen eventueel in de vaatwasser (al wordt dit niet aanbevolen), terwijl carbon-messen dan meteen zullen roesten. Betaalbare, maar kwalitatief hoogwaardige rvs-keukenmessen zijn bijvoorbeeld de messen van de Duitse fabrikanten Wüsthof en Zwilling.
Pannen voor het leven
Voor de aanschaf van pannen geldt min of meer hetzelfde als voor de keukenmessen. Goedkoop is duurkoop. Alleen zijn er bij pannen nog meer factoren die van belang zijn dan bij messen. Het voornaamste aandachtspunt is de anti-aanbaklaag. Kies je voor pannen met een teflon anti-aanbaklaag dan is het gebruik van metalen keukengerei bijvoorbeeld uit den boze. Deze pannen kunnen bovendien niet in de vaatwasser. Dit laatste geldt ook voor plaatstalen pannen, die bovendien een nogal uitgebreide gebruiksaanwijzing hebben. Je moet ze inbranden om een soort van natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren. Niet echt iets voor in de bedrijfskantine, dus.
Het best kun je kiezen voor gietijzeren of rvs-pannen van goede kwaliteit. Deze zijn geschikt voor alle warmtebronnen (vrijwel altijd ook inductie) en kunnen in de vaatwasser. Kanttekening is dat gietijzeren pannen doorgaans peperduur zijn. Rvs is dan waarschijnlijk een voordeligere optie. Koop echter je inferieure rvs-pannen dan zul je merken dat ze – zeker wanneer je kookt op gas – zullen gaan kromtrekken. Investeer dus ook in dit geval in kwaliteit.