Takens in Balkbrug is niet meer. Waar het decennialang dé place to be was voor de jeugd uit Dedemsvaart, Balkbrug en verre omstreken, is er nu slechts nog kale grond over. Onlangs was een sloopbedrijf de laatste bezoeker van de vermaarde discotheek. Zoals zoveel clubs buiten de grote steden ging ook Takens ten onder. Waardoor lijkt het tijdperk van de discotheek voorgoed verleden tijd?
Zijn jongeren zuiniger geworden?
Een veelgehoord argument is dat jongeren het geld niet meer hebben om wekelijks een discotheek te bezoeken. Een biertje kost al gauw drie euro: toch zonde als je daar een halfuur of zelfs langer voor hebt moeten vakkenvullen. Daarbij moeten ze bij de meeste clubs entree betalen. Waarom zou je dat doen als je ook naar een gewone kroeg kunt? Daar wordt óók muziek gedraaid. Veel kroegen veranderen met de tijd zelfs in danscafé’s of mini-discotheken.
NIX18
Een andere mogelijke – en zelfs behoorlijk voor de hand liggende – verklaring is dat de jongere jeugd de weg naar de discotheek niet meer weet te vinden. Of beter gezegd: ze willen er niet meer heen. De reden: onder de 18 krijgen ze geen alcohol en dan wordt het toch al gauw minder leuk. Denkbaar is dat hun vrienden die wél net 18 zijn geworden ook niet meer heengaan. Het alternatief is steeds vaker de keet of gewoon bij iemand thuis. Het is ook nog eens stukken goedkoper: voor de prijs van een kratje bier à 24 flesjes koop je in de stad hooguit vijf pilsjes.
Veranderende behoefte
Ook is het mogelijk dat de behoefte die jongeren willen vervullen met uitgaan is veranderd. ‘Vroeger’ was de plaatselijke discotheek een soort verzamelpunt voor de gehele jeugd uit een dorp. Door de week sprak je je vrienden op een andere school niet, maar in het weekend kwamen jullie elkaar allemaal tegen in de club. Die tijd is echter voorbij dankzij de sociale media. Je staat continu in contact met al je vrienden, daar heb je de disco niet meer voor nodig.