Een transmissieberekening is verplicht bij het aanvragen van een certificaat voor een bron ten behoeve van een warmtepomp voor woningen en panden. Wat houdt deze berekening precies in? Een transmissieberekening is een berekening van een woning, gebouw, pand of ruimte waarbij het totale warmteverlies wordt berekend. Dit warmteverlies dat optreed wordt berekend door middel van de temperatuurverschillen aan de weerskanten van constructies, dus ramen, vloeren, gevels. Met deze berekening wordt het vermogen van ruimten en de warmte-opwekker berekend, zodat elke woning, gebouw, pand of ruimte de juiste ontwerptemperatuur bereikt. Dit wordt berekend volgens de speciale ISSO-publicatie 51, 53 en/of 57, deze is actueel, huidige uit 2017. De transmissieberekening geeft zeer exacte uitkomsten, waardoor de juiste waterpomp bepaald kan worden. Dit is economisch in aanschaf en in gebruik.
Waar een transmissieberekening uit bestaat
De transmissieberekening bestaat uit een aantal onderdelen om de gehele berekening te maken. De transmissieverliezen, het warmteverlies door de wanden, ramen, deuren, vloer en dak naar de aangrenzende vertrekken of buiten. De ventilatieverliezen, warmteverlies als gevolg van de mechanische ventilatie en door kieren langs deuren en ramen. En de opwarmtoeslag, extra toeslag wat nodig is om de woning binnen en bepaalde tijdsduur op te warmen vanuit nachtverlaging. De berekening wordt gedaan volgens de speciale ISSO-publicatie 51, 53 en/of 57. ISSO 51 is voor warmteverliesberekening voor woningen en woongebouwen. ISSO 53 is voor warmteverliesberekening voor utiliteitsgebouwen . En ISSO 57 is voor warmteverliesberekening voor ruimten hoger dan 5 meter.
Wat levert de berekening op
De juiste transmissieberekening levert een aantal dingen op. Het heeft als doel om;
- zuinig om te gaan met energie.
- een probleemloze waterpomp te kiezen.
- een comfortabel klimaat te kunnen ontwerpen.
- de installatie in balans te brengen door precies in te regelen.
Met een transmissieberekening, ook wel warmteverliesberekening weet je hoeveel verwarmingsvermogen er nodig is om het in de winter lekker warm te houden in huis. Door de berekening kan de juiste waterpomp gekozen worden en dit levert een hoop comfort op binnen de ruimte.
Warmtepomp vermogen
Het warmtepomp vermogen is de hoeveelheid warmte die een warmtepomp levert. Het warmtepomp vermogen kan zelf berekend worden door middel van een aantal stappen. Eerst het vaststellen van het vloeroppervlak. Dan de EPC eis, die moet aan de eis van 2017 voldoen. De soort ventilatie moet achterhaald worden. De beta factor, die zegt hoeveel procent van de transmissie gedekt wordt door de waterpomp. En als laatste het stroomverbruik moet opgezocht worden.
Transmissieberekening laten maken
Een transmissieberekening kun je laten maken bij een gespecialiseerd bedrijf, zo ben je er zeker van dat de berekening juist is. De berekeningen worden gemaakt volgens de meest actuele normen, adviesbladen en technische inzichten. Je ontvangt na de tijd een overzichtelijke rapportage van de transmissieberekening. Telefonisch kunnen gratis adviezen worden verkregen. Onder andere over systeem keuzes, installatieconcepten, energiebesparende technieken en het selecteren van de juiste warmtepomp. Natuurlijk kan het bedenken en kiezen van technische installaties worden uitbesteed.